Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Nedir?
Girişim sermayesi yatırım fonları, nitelikli yatırımcılardan toplanan nakit ile SPK tarafından belirlenen yönergeler doğrultusunda portföy yönetim şirketleri tarafından süreli olarak oluşturulur ve hukuki kişiliği olmayan mal varlıklarıdır. Genelde bu fonlar, başlangıç aşamasındaki ya da küçük ölçekli işletmelerin büyümesine yardımcı olmak veya gelişimlerini desteklemek amacıyla finansman sağlar.
Girişim sermayesi genel olarak riskli yatırımları kapsar. Ancak uzun vadeli getiriler elde etmeyi amaçlar. Özellikle sermaye sağlama, işletme bilgisi ve tecrübesi sunma açısından büyüme aşamasındaki şirketlere destek olur. Bu da genelde girişim sermayesi fonları ve özel yatırım şirketlerine ait olan fonlardır.
GSYF’ye yatırım yapmak yüksek riskli bir süreçtir. Bu da yatırımcıların yatırım hedeflerine, risk toleranslarına ve finansal durumuna bağlıdır. Bu yüzden yatırımcıların öncelikle nitelikli yatırımcı olduklarını beyan etmeleri önemlidir. Yatırımcıların dikkat etmesi gereken bir diğer konu ise; GSYF süreleri oldukça uzun olduğu için uzun vade detayını göz önüne alarak dikkatli yatırım yapmalarıdır.
Girişim Sermayesi Yatırım Fonları Nasıl Çalışır?
GSYF, özellikle yüksek potansiyeli olan yeni girişimlere yatırım yaparak şirketlerin büyümesini ve başarısını artırmayı hedefler. Bu fonların çalışma süreci, genellikle belirli bir sektörde ya da konuda önceden belirlenen yatırım aşamasıyla başlar. Yüksek potansiyel taşıyan girişimleri değerlendirirken, fonlar şirketlerin finansal sağlamlığını, yönetim yeterliliklerini, rekabet avantajlarını ve potansiyel riskleri analiz eder.
Yöneticiler tarafından, yatırım kararlarını vermeden önce yatırım yapılmaya aday şirketler detaylıca incelenir. Yatırım dönemi, yatırım miktarı ve şirketlerin sorumluluklarını da içeren detaylı bir araştırma sonucunda ilerler. Girişim sermayesi yatırım fonlarında işletme danışmanlıkları, satış ve pazarlama gibi konularda da destek alınır.
Girişim sermayesi yatırım fon çeşitlerinde, yatırım yapılan şirketin büyüyerek değer kazanması ve sonucunda yatırımlardan başarılı çıkışlar yapılarak kâr elde etmek amaçlanır. Şirketlerin halka arzı, satışları ya da birleşmeleri gibi seçenekler de yer alır. Hedeflenen süre boyunca yatırım yapıldıktan sonra yatırımcılar geri ödeme alır ve getiri elde ederler.
Girişim Sermayesi Fonlarının Avantajları ve Dezavantajları
Her yatırımda olduğu gibi, girişim sermayesi yatırım fonlarının avantajları ve dezavantajları genişçe değerlendirilmelidir. Yatırım kararlarını etkileyen birçok kriter, her yatırımcı için farklı bir fayda ya da risk sunabilir.
• Girişim sermayesi yatırım fonları yüksek getiri potansiyelleri ile şirketlerin büyümesini ve başarı elde etmelerini sağlayabilir. Genelde rekabet avantajlarını yenilikçi fikirler ve farklı iş türleri ile sağlayabilir.
• Yatırımcıların portföylerini daha kolay yönetebilme ve takip edebilme avantajı sağlar. Çok sayıda şirket, bu sayede yatırım yapabilme imkânı elde eder. Bu da riski dağıtma ve tek bir portföye toplama durumundan kurtulma olanağı sunar.
• Bu fonun yöneticileri genelde yüksek tecrübesi olan kişilerdir. Şirketlere işletme danışmanlıkları ve destekleri de sağlarlar. Bu da fonların daha emin ellerde ve tecrübeli kişiler tarafından yönetilmesinden doğan bir güven verir.
• Sahip oldukları geniş işletme ağı ile büyümeyi kolaylaştırırlar. Girişimlerin müşteri bulması ve iş ortaklarına sahip olmalarına da yardımcı olur.
Girişim sermayesi fonlarının dezavantajları arasında öne çıkan noktaları, uzun vadeli likit olmayan bir enstrüman olması ve yatırımların genel ekonomik konjonktürden ve yatırım yapılan şirketin içinde bulundu sektörün durumundan etkilenmesi şeklinde sıralayabiliriz.
Girişim Sermayesi Fonu Türleri
Girişim sermayesi, özellikle girişimcilere yönelik fonlar oluşturan bir yatırım türüdür. Bu fonların içinde yer alan en popüler seçenekler aşağıdaki şekilde sıralanabilir.
• İKAS GSYF: İKAS teknolojiye yatırım yapmayı hedefleyen fon portföyüdür. e-Ticarete yönelik alt yapı hizmetleri başta olmak üzere teknoloji odaklı olan iş modellerini ön planda tutar. Böylece büyüme imkânı olabilecek olan ve sermaye aktarımı ile daha fazla başarı elde edebilecek olan bir yatırım aracı olmuş olur.
• Artnouve GSYF: Önceliği büyük şehirlerde bulunan ve katma değerleri yüksek olan projeleri içerir. Yüksek konaklama olanakları, ticari karma ve yaşam alanı projelerini kapsayan girişim yatırımlarından oluşur.
• EasyCep GSYF: Türkiye’nin en büyük elektronik marketi olan EasyCep, teknolojik ürünleri sahiplerinden alarak yenilemeye başlıyor. Telefon, tablet ve laptoplar dahil birçok teknolojik ürün söz konusu yatırıma dahildir.
• Ace Games GSYF: 2020 yılında kurulan şirket, eğlence oyunlarının yapımcılarından biri olarak öne çıkıyor. Sıradan oyunları bile en rekabetçi hale getirmeyi hedefliyor.
• Birinci Karma Teknoloji GSYF: Sektör kısıtlaması olmadan tüm şirketlere yatırım yapan bir fondur. Önemli olan herhangi bir dalda teknolojinin kullanılıyor olmasıdır.
• Embedded GSYF: Bu fon, özellikle halka açık olmayan ancak potansiyel büyüme imkanı sunan teknoloji şirketlerine öncelik vererek yatırım fırsatları sunar.
• Colendi GSYF: Kredi stoklama, dijital kimlik sahibi olma gibi projelerle öne çıkan ve yenilikçi potansiyeli olan bir firmadır.
Bu yatırım fonları, GSYF türleri de dahil olmak üzere, oldukça çeşitli bir portföye sahiptir ve yüksek oranla tercih edilir. Özellikle teknolojik yenilikler ve gelişmeler açısından gelecek için önemli bir yere sahip olan fonlar ve şirketler, giderek artan bir popülerlik kazanmaktadır. Öyle ki, çeşitli sektörlerde uzun vadeli yatırım yapma fırsatı sunarken, aynı zamanda girişimcileri destekleme imkanı da sağlamaktadır.